Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа два указа, с които признава независимостта на Донецката и Луганска народни републики. Това стана по време на  извънредно обръщение към руснаците. 

„Смятам за необходимо да приема едно отдавна назряващо решение - незабавно да бъде призната независимостта на ЛНР и ДНР. Моля, Федералното събрание на РФ да подкрепи това решение, а след това да ратифицира договорите за дружба и взаимопомощ с тези две републики. Двата документа ще бъдат договорени и подписани в най-скоро време", каза руският президент.

„А от тези, които държат властта в Киев, изискваме незабавно да прекратят бойните действия. В противен случай цялата отговорност за кръвопролитията ще бъде изцяло на съвестта на управляващия режим в Киев", предупреди той. 

Путин каза още, че знае, че страната му ще бъде санкционирана. Но никога няма да се откаже от националните си интереси и сигурността си. И припомни, че Русия е направила всички опити да води разумни преговори.

По време на изявлението си той заяви, че Западът предпочита да си затваря очите за ужаса и геноцида в Донбас. 

Според него, присъединяването на Украйна към НАТО е пряка заплаха за Русия.

„Присъединяването на Украйна към НАТО не сега, а малко по-късно не променя нищо за Русия. За нас това е пряка заплаха за сигурността“, подчерта Путин.

На фона на решението на руския държавен глава да признае двете републики бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е свикал съвещание на Съвета за национална сигурност и отбрана след изявленията на заседанието на руския Съвет за сигурност, предаде Ройтерс.

Зеленски допълни, че е разговарял спешно с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.





ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ