Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова по случай държавния празник на РСМ Илинден – Ден на републиката.

"Саможертвата на героите от Илинденско-Преображенското въстание носи паметта през времето, която завинаги ще свързва България и Република Северна Македония и техните граждани. Като наследници на нашите предци ние имаме отговорността и историческия дълг да следваме и съхраняваме достойните завети от нашето минало в името на общото ни европейско бъдеще", посочва Радев.

Държавният глава посочва, че 2 август остава славна за общата ни история дата и наред със събитията, свързани с Илинденско-Преображенското въстание, са повод за гордост и преклонение пред смелостта и отдадеността на нашите предци в името на техните стремежи към свобода, равноправие и справедливост.

"Високите идеали на въстанието днес стоят в основата на ценностите на обединена Европа", отбелязва Румен Радев.

Президентът Радев заявява, че общото ни европейско бъдеще изисква необходимата воля и искрен подход в прилагането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и реализиране на всички поети ангажименти.

"Република България остава решена да работи за изграждането на добросъседски отношения с Република Северна Македония и да оказва необходимата подкрепа за изпълнение на договорените критерии за членство в ЕС", посочва държавният глава в поздравителния адрес.