Президентът Румен Радев е провел днес телефонен разговор с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани, теми от дневния ред на двустранното партньорство между България и Гърция и сътрудничеството за преодоляване на последиците от епидемичната обстановка в двете страни са били във фокуса на разговора. 

Постигната е обща позиция, че политиката на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани е реална инвестиция в стабилността на региона.

Според държавния глава е необходима неотклонна подкрепа за осъществяване на необходимите реформи в страните-кандидатки за изпълнение на Копенхагенските критерии за присъединяване към ЕС.

„Изграждането на истински отношения на добросъседство е най-сигурният и бърз път за постигане на пълноправно членство в Европейския съюз”, посочи още президентът Радев.

Повишаването на енергийната свързаност и постигането на реална диверсификация в региона, както и ускоряването на процеса по изграждане на интерконектора между България и Гърция също са били теми на разговора.