Няма проблем, ако жена застане начело на България. Съветвам я, ако тя спечели, да бъде начело не само на българската армия, а и на въоръжените. Това заяви ген. Румен Радев в ефира на bTV в първия телевизионен дебат между него и Цецка Цачева.
"Имал съм жена командир, но в САЩ. В момента обаче нямаме икономически ресурси да върнем наборната служба, но според мен, трябва да има силно военно начално обучение", призна той.

Цачева отвърна, че ще бъде точно такава и, ако се наложи, би поискала съвет дори и от него по време на управлението си.

"Отстоявам българския интерес и подхождам дипломатично към всичко. Когато е необходимо обаче бих била и по-настъпателна", заяви кандидатът от ГЕРБ. 

"Според мен бъдещият президент не трябва да е ястреб, а дипломат", пък отсече опонентът й.

"Нека да е ясно. България е член на ЕС и НАТО и тук друга алтернатива няма. Това не значи, че трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не е русофобия. Нека вземем за пример "Южен поток" и "Турски поток". Това е икономическата цена на русофобията. България не трябва да преразгледа участието си в НАТО, а начина на участието си. Искам да ни видя много по-силни и действащи. Нека да имаме високи бойни способности с активна политика", каза Радев.

"Безспорно ни трябва активна и балансирана външна политика. Участието ни в НАТО трябва да продължи, а президентът трябва да бъде гарант за модернизирането на военните сили. Категорично сме направили европейския си избор, защото ползваме солидарността на нашите партньори. В рамките на тази кампания сякаш има противодействие, че се чуват гласове за друга ориентация на страната. По никакъв начин не бих го допуснала това. Икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат преразгледани", това заяви Цачева. 
 

"Искам да поздравя госпожа Цачева за тази позиция. Ние трябва да преследваме нашите интереси. Трябва да обединяваме усилията си, защото в края на краищата страда българския бизнес и всички ние. Не мога сам да отменя санкциите, това става с активна и последователна външна политика", призна той.

"Над Крим се вее руският флаг. Бъдещето му зависи от самоопределението на народа на полуострова."Това заяви ген. Радев на въпроса към коя страна принадлежи Крим. Цачева обаче беше на коренно различно мнение. "За мен Крим е в Украйна. Направеното бе в груби нарушения на правила и договори."

"Ние сме страна, съседка на Турция. Като държава членка на ЕС, ние сме част от общото решение на съюза", каза Цачева.

"Не преимам Местан да е посредникът между Турция и България. Трябва да внимаваме какво става там, въпреки че имаме добри отношения с тях. Турция трябва да изпълни всички условия за визи", смята Радев.

"Задълженията на двете страни са ясно разписани. Съгласна съм, че когато Турция изпълни критериите за падането на визовия режим, това може да се случи", сподели кандидатката на ГЕРБ.