Кандидатите за пети президент на България Цецка Цачева и Румен Радев за първи път се сблъскаха един срещу друг в телевизионен предизборен дебат в ефира на bTV.
Като свои приоритети, Цачева посочи, че държавният глава трябва да се интересува от националния интерес. "Той е, че трябва да има сигурна държава. България има само ползи от тези външни съюзи. Българското общество има нужда от справедливост. С диалогичност, с мостове между граждани и институции.

От своя страна Радев посочи, че промяната е неизбежна."Президентът трябва да обединява, не да разделя. Първият ми приоритет е сигурността. Тя започва от границата и завършва в дома на всеки човек", каза ген. Радев.

Водещият обясни, че има три кръга, по които ще се говори - Вътрешна сигурност, външна политика и безопасност на гражданите. Двамата уточниха, че за първи път са се срещнали на живо, а Хекимян посочи, че това е добър повод да добият впечатления един за друг. 


Битката ще бъде за интереса на България и българските граждани. Външната политика, която бих водила още бъде активна и балансирана, отстояваща националния интерес.Това заяви Цецка Цачева в първия телевизионен дебат между двамата фаворити за президентския пост.

"Моята битка е за доверието на всички гражданите и за благото на България", пък заяви Радев. Той добави, че обективната журналистика налага да има проверка на информацията "Вие обаче явно не сте направили достатъчно. Всичко е изрядно с медиините ми пакети. Има списък на целия инициативен комитет, който е публикуван. Има щаб и комитет, всичко е изрядно", каза той.
 
"Кампанията на ГЕРБ винаги е водена само в рамките на субсидията, която получава партията – икономично. Разчитаме на гражданите, популярни сме имаме позиции във всички населени места. Финансите са ни прозрачни", каза Цачева.
 
"В момента се намират средства, те обаче няма да прехвърлят лимита, наложен от закона", каза пък Радев.
 
Първата тема, по която двамата дебатираха бе националната сигурност.
 
"Не бива да се правят компромиси с нея. Охраната на границата изисква и отговорност спрямо европейските граждани", заяви Цачева.
 
"Не трябва да се прави компромис с подготовката на всички хора, които са в системата, с функцията ролята и задачите",каза опонентът й.
 
"Вие кога разбрахте, че има проблеми с въоръжените сили на България", запита Цачева опонента си.
 
"Отдавна знам и отдавна се боря", отвърна той.
 
"А по времето на кабинета Орешарски с министър Ангел Найденов?, върна му Цачева.
 
"Тогава бяха наказани двама достойни генерали, заради това, че оградата била скъпа. Тогава имаше скандали, а сегашната цена на оградата е много по-висока, но се мълчи", каза Радев.
 
"Ние разчитаме на европейската солидарност и служба за гранична храна. Активната външна политика води нашата държава. Фактът, че 160 млн. евро вече са тук за техническо оборудване и за стимулиране на границите. България надеждно охранява границата си. Гаранцията и соигурността на бг граждани, ще получава такива ресурси, каквито са необходими", каза Цачева
 
"Това, че има европейска помощ е ясно, това, че премиерът организира фотосесии на границата с други лидери е ясно. Миналата седмица имаме 50 ръст на заловени и нахлули мигранти. Повечето са хванати на сръбската граница, това говори, че не се охраняваме добре, това ще ви го каже и мигрант хванат на "Лъвов мост", отсече Радев.
 
Цачева не се съгласи, според нея страната ни достатъчно добре се пази от бежанците, които се мъчат да влязат при нас нелегално. „Не сме цел и крайна дестинация. След подписването на 18 март тази година на споразумение, средно на ден към този момент влизат по 81 граждани След цитирането на статистика тя заяви, че броят на нахлулите бежанци намалява", каза тя.
 
Радев не се съгласи. „Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството в България. То генерира огромни пари, което допринася за развитието на престъпността са нахлуването на мигрантите. За да го променя това, бих свикал консултативен съвет, където да се преценят рисковете и да се вземат адекватни мерки. Срамно е, че не пресичаме каналджийството.
 
"Всички институции вече имат действия в тази посока. Свикването на такъв съвет е когато има остра и реална заплаха за страната. Не бива да се нагнетява ситуацията и да се провокира тревога сред гражданите на България. Институциите са на мястото си и работят. Използваме европейската солидарност", каза убедено кандидатката на ГЕРБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ