Агресорът Владимир Путин създава ново поколение руски олигарси. Откакто застана начело на властта в Русия в първите дни на 2000 г., руският президент първо потули милиардерите в страната от ерата на 90-те години на миналия век, след което извади на показ ново поколение магнати, често избирани сред старите му колеги в руските разузнавателни служби.

Сега се появява трета вълна от бъдещи олигарси - клептократи, избрани от Путин да притежават и управляват активи, конфискувани от западни компании. Те може и да са по-ориентирани към бизнеса, но ще си останат също толкова подчинени, колкото и предшествениците им.

Първата вълна олигарси в Русия натрупа богатството си от приватизацията в началото на 90-те години при тогавашния президент Борис Елцин. На някои им беше позволено да продължат да управляват богатството си, стига да спазват правилата на Путин, който смени Елцин на президентския пост.

Такъв е случаят с Владимир Потанин, собственик на металургичния гигант Norilsk Nickel на стойност 24 млрд. долара, и Олег Дерипаска, ръководител на огромна индустриална империя с преобладаващи алуминиеви активи.

Някои от това първо поколение олигарси платиха висока цена за противопоставянето си на Путин. Борис Березовски, който натрупа богатството си от петрол, автомобили и медии, преди да емигрира във Великобритания след разрив с Путин, е мъртъв. Михаил Ходорковски, основател на бившия петролен гигант „Юкос“ и някога най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в сибирски затвор, защото се опита да се занимава с политика.

Други прехвърлиха по-голямата част от богатството си в чужбина, но поддържат добри отношения с Кремъл, като бившия петролен магнат Михаил Фридман, чиито активи сега се управляват от неговата базирана в Люксембург холдингова компания LetterOne.

Путин има малко причини да се тревожи за втората вълна милиардери, които той издигна, след като стана президент. Те са негови приятели и бивши колеги от дните му като агент на КГБ и местен бюрократ в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия. Те са известни още като „силовики“ (силни мъже) и се облагодетелстваха от преразпределението на държавните енергийни активи.

В тази група е Игор Сечин, когото Путин назначи за вицепремиер, преди да го постави начело на държавния петролен гигант „Роснефт“. Николай Токарев, друг агент на КГБ, стана президент на „Транснефт“, най-голямата тръбопроводна компания в света, през 2007 г. Алексей Милер е дългогодишен ръководител на руския газов гигант „Газпром“.

Въпреки че по-старите поколения не са загубили влиянието си, изглежда е дошло времето за смяна на караула. Преди няколко месеца малцина извън Русия бяха чували за бизнесмените Александър Варшавски или Александър Говор.

Първият, собственик на представителствата на Volkswagen, сега е собственик на завод, който германската автомобилна група управляваше, в северната част на Русия. Той пое и активите на корейския производител на автомобили Hyundai в Русия. Конфискуваните активи, които той сега управлява, са донесли близо 7 млрд. долара приходи през 2021 г., според руския независим новинарски сайт The Bell.

Говор беше собственик на франчайзите на McDonald’s в Русия. Заедно със своя партньор Арсен Каноков, той наследи заведенията от веригата Starbucks и Domino’s и отваря нови обекти. Тези активи са генерирали около 3 млрд. долара годишен приход преди войната.

Какво е общото между президентите Владимир Путин и Румен Радев?

Оказа се, че Радев копи-пейства своя колега в нещо много любопитно, а именно сближаването с известни бизнесмени, които придобиват несметни богатства, а в замяна помагат на президента със своите връзки и контакти по високите етажи на страната си.

Така например на 10 юни Радев награди с орден „Стара планина“ първа степен босът на "Минстрой холдинг" проф. Николай Вълканов, Красимир Дачев, който пък придоби "Свилоза" и Цоло Вутов.

Вълканов е бивш вицепрезидент на групировката "Мултигруп". От години той строи огромни кооперации, който след това отдава под наем на мощни фирми, от които в активите му се трупат колосални наеми.

Тунингованият господин винаги е гледал да се навърта около силните на деня и след това да парадира с познанствата им. Охотно позира за общи снимки с политици, на които демонстрира новата си подмладена коса.

В поредица от скандали е забъркано и името на милионера Красимир Дачев. Съмнения за начина, по който е придобил едно от най-апетитните държавни предприятия "Свилоза" има в медии и до днес.

Орден "Стара планина" получи и един от най-богатите българи Цоло Вутов, който е начело на "Геотехмин".

А сега приликите с Путин и Русия. С основание се казва, че една снимка казва повече от 1000 думи.

Предлагаме ви кадри на някои от най-известните олигарси, които предводителят на Кремъл вербува с награди и почести, а всъщност те са сериозно компрометирани в обществото.

Вижте снимки и на отличените с най-високото звание у нас, което все повече се използва за разменна монета.

Путин с руския олигарх Игор Сечин.

Владимир Путин и Аркадий Ротенберг, който беше обвинен в пране на пари.

Чекмезов е главен изпълнителен директор на „Ростех”.

Генадий Тимченко е част от тайния кръг около Путин, който дърпа конците на войната с Украйна.

"Уолстрийт джърнал" твърди, че олигархът Ковалчук убедил Путин да нападне Украйна.

Радев награждава с орден "Стара планина" бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов.

Собственикът на "Геотехмин" проф. Цоло Вутов също е удостоен с голямата чест.

В поредица от скандали е забъркано името на Красимир Дачев.

Награждаването на българските богаташи съвпада по странен начин с намерението на Радев да създаде прокремълския си политически проект "Трети март".

Затова в обществото се появиха обосновани предположения, че с ордените, които раздаде на тримата, Радев иска да си осигури мощен финансов поток, който да захрани новата му партия.

В службите има сериозен обем от информация, че Радев иска да подкрепи колегата си от Кремъл, който от своя страна цели няколко европейски държави да излязат от ЕС и НАТО.

Предстои да разберем дали прясно наградените със "Стара планина" няма да се окажат кукли на конци в ръцете на Радев, по времето на когото се заговори, че президентството е пълно с кеш!

Развръзката предстои!

ОЧАКВАЙТЕ ГОРЕЩИ ПОДРОБНОСТИ ПО ТЕМАТА В БЛИЦ!