Продължават консултациите при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори за парламентарния вот.

След като вече проведе срещи с представители на Националния оперативен щаб, здравни експерти, Националното сдружение на общините и с обществената комисия към ЦИК, днес държавният глава покани в президентството и членовете на самата ЦИК.

Както е известно, Румен Радев даде старт на поредица от консултации, за да бъдат изяснени всички детайли около провеждането на парламентарните избори, които на този етап са насрочени за 28 март, но предстои в края на месеца държавният глава да издаде указ с окончателната дата на провеждането им.

От управляващите от ГЕРБ вече заявиха, че за дата на вота предпочитат да остане именно 28 март.

"Всички се вълнуват как ще гласуват и затова целта на тези консултации е в няколко направления - да запазим здравето на хората (както на гласуващите, така и на тези в избирателните секции), да гарантираме конституционното право на глас на всеки българин, да гарантираме надеждност при машинното гласуване", каза той.

"Затова вече се работи активно и има различни варианти и предложения. Следите консултациите до момента, има предложения от различни организации", добави президентът.  

Според него е важно да има ясни инструкции и специални маски за работещите в изборните секции. 

"За хората, които ще гласуват, ще е добър знак, на всеки да му бъде предоставен комплект лични предпазни средства. Това ще покаже, че държавата има отношение към гражданите си и здравето им", каза той. 

Той помоли представителите на ЦИК да коментират дали е възможно да се направят коридори за по-възрастните хора, дали може да се направят мобилни кутии, в които да се гласува, както и удължаването на изборния ден. 

По думите му се поставя и въпросът дали сънародниците ни зад граница ще могат да гласуват по пощата. 

"Искам да чуя как вие виждате организацията на нещата. Отговорностите ви всяка година растат. В октомври, въпреки моето вето ви се вмени отговорността за закупуването на машините за гласуване", каза той. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!