Наистина е необходим независим разследващ орган, който да подпомага и разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност. Това каза след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът Румен Радев.
„Не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации. Говорим за всеобхватност. Необходими са много други неща. Въпросът е в българския парламент”, посочи той.

Държавният глава съобщи, че участниците в съвета са се обединили около констатацията, че резултатите в борбата с корупцията са ниски поради несъвършенството в законодателството.

Постигнато бе съгласие за основните насоки в работата на държавните институции, които да гарантират прилагане на комплексен подход, който да се фокусира върху разкриването и реализирането на наказателната отговорност. Второ, нормативна уредба, която да обхваща превенцията. Трето, ефективни механизми, както за пресичане на практики, така и за своевременно разкриване на корупционни практики. Членовете на КСНС са се обединили около следните решения: да приемат промени в НК относно корупционните престъпления. Второ, НС да разгледа и приеме Закон за противодействие на корупцията. Трето, новият закон да регламентира всеобхватни мерки, включващи превенцията, отнемане на незаконно придобито имущество". 

Съветът не е успял да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство и контрол на действието на този орган.

„Предложих още 2 точки, но в дебатите и гласуванията те не бяха приети”, каза още Радев. 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!