Ние посрещнахме руския патриарх Кирил, като духовен водач. Той избра да си тръгне като политик. Вярвам, че не е искал да сее разкол сред нас. Интересно е кой експлоатира тази тема и кой стои зад нея. Аз съм президент на всички българи. Като такъв ще работящ за подобряване на отношенията между България и Русия. Тази позиция изразих пред нашия патриарх и пред наши висши духовници. Няма да ставам заложник и ще работим за тези взаимоотношения. Така за първи път, откакто избухна скандалът, президентът Румен Радев коментира в Пловдив създалата се ситуация с руския патриарх Кирил. 
"Предпочитам да запазя спомена за хилядите загинали на "Шипка". Става въпрос за публикуване от руска страна на срещата, но моите думи не бяха там. Става въпрос за политическа завера и вярвам, че негово светейшество патриарх Кирил е бил заблуден и въвлечен", добави Радев.

Държавният глава коментира и скандалите около сделката с ЧЕЗ. Темата продължава да бъде актуална. "Интересно е каква е схемата за финансиране на тази сделка и как тя получи политическа подкрепа, защото е ясно, че тя не може да се осъществи без такава. Трябва да знаем кой води преговорите от страна на държавата, защо страната ни трябва да има участие в сделката и от чие име води преговорите госпожа Върбакова. Аз попитах, но не получих отговор от службите по тези въпроси. Смятам, че е наложително да бъде свикан консултативен съвет, който да отговори на въпроса за енергийната сигурност на държавата. Консултативният съвет ще бъде свикан през втората половина на април", каза още РадевОтносно това, че главният прокурор Сотир Цацаров е против това кметовете да могат да наемат частни охранителни фирми, държавният глава коментира следното: "Всички сме чували за кметове, които превишават пълномощията си и се държат по този начин. Такъв кмет с частна охранителна фирма вече ще има феодална армия и това ще се плаща с парите от държавата. Не трябва да се позволяват тези неща и да се изземат функциите на държавата", каза той.

Той беше в Пловдив, където посети 68-ма бригада специални сили. Радев бе посрещнат с военен ритуал, а в момента наблюдава въздушно десантна подготовка - демонстрация на способности от формирования на бригадата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ