Следващият главен прокурор е натоварен с големи очаквания, предстоят му тежки задачи и затова още на старта на своята дейност той следва да има високо обществено доверие. Това изисква прозрачна процедура за неговата номинация и избор и ясни критерии в пълно съответствие със законите. Това написа президентът Румен Радев на личната си страница във фейсбук след срещата на кръгла маса по повод предстоящия избор на главен прокурор.

Вижте какво още написа президентът:

"Критериите за избор на главен прокурор са описани в Закона за съдебната власт. На първо място това е високият етичен стандарт, но той предполага и висока професионална компетентност. Много важен е и следващият критерий – изявена независимост и воля за налагане на законността. Това са хубави критерии, но те повдигат и въпроси. Какво точно означават тези критерии, какви са обществените очаквания към тях и какви са измерителите на тези критерии, защото те могат да бъдат декомпозирани на някакви конкретни измерители, които ги няма описани в Закона за съдебната власт. Как ще бъде оценена изявената независимост на главния прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност, това са предпоставките за успеха в неговата работа.

Във всички консултации, които провеждам, се водя единствено от принципа за разделение на властите, но не пренебрегвам в никакъв случай и моето задължение, тъй като съм на края на процеса и подписвам указа. Ако президентът еднолично избираше главния прокурор, тогава щях да се обърна към обществото и да кажа: „Това е човекът“. Но отговорността на други няма да нося – законът ми позволява да спра предложената кандидатура еднократно. Това повдига въпроса за колективната безотговорност. Тя не е заболяване само на съдебната система, тя е общонационална „болест“.

България трябва да върви към поемане на повече еднолична отговорност – този, който има амбицията да управлява и да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност и законите трябва да се променят така, че да е ясна тази лична отговорност.

Надявам се, че след днешната дискусия за избора на следващия главен прокурор с представители на неправителствения сектор, българското общество ще продължи да държи във фокуса на вниманието си процеса по избор на главния прокурор. Надявам се членовете на ВСС, които ще предлагат съответните номинации и ще избират, също да осъзнават напълно очакванията на гражданското общество за работата на бъдещия главен прокурор."