Откриването на интерконектора със Сърбия е изключително важно за България. Ние с нашата активна политика - България, променяме газовата карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности, и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници, каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш.

Както БЛИЦ съобщи, на церемонията присъстваха и сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев, както и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Радев с тежки думи срещу НС заради промените в Конституцията, каза какво е неприемливо заради Шенген

"Имахме и сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там.

Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че трябва да работим заедно - и това е залогът за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия", заяви Радев.

"Мога да кажа: недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитания в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура - ще работим за тези хора", каза още президентът.

Посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш, пише БГНЕС.

В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов.

Всичко това идва на фона на раздухван в Сърбия шпионски скандал. Сръбските медии твърдят, че в арестувания за шпионаж българин в Босилеград, са намерени подписани от него документи за получаване на български левове, с които се е разплащал на „своята агентура“.

Твърди се, че парите са дадени от Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) като награда, че българинът е изпращал информация за хора от сръбските служби за сигурност в граничния район между Сърбия и България.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук