Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е едно значимо събитие не само за нас, но и за региона.  Инспектираното в петък заедно с премиера Денков съоръжение от газовата връзка край Калотина е напълно готово и има акт за въвеждане в експлоатация и разрешение за ползване от 18 октомври.

Както БЛИЦ писа,  по-рано тази седмица министър-председателят и енергийният министър Румен Радев инспектираха съоръженията по междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Това коментира в ефира на БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. По думите му, безспорно връзката е проектирана и изградена по начин, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете посоки - от Сърбия към България и обратно.

"Количествата природен газ ще текат от България към Сърбия, тъй като това е резервираният капацитет, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия.

Интерконекторът има своята полза и за България. Възможността един регион, който не е имал достъп до природен газ, а именно всички общини, през които минава - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани.

Има възможност за индустриално потребление на природен газ, имайки предвид близостта с магистрала "Европа" и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде възможност за диверсификация и сигурност на доставките", обясни Малинов.

Ролята на "Булгартрансгаз" е да осигури трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, възможност за различни маршрути и от там нататък да даде възможностите на пазара и търговците, където имат икономически най-добрите условия да доставят природен газ, допълни той.

"Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска икономика. Тъй като винаги, когато има по-голям избор, има опции и варианти, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция", подчерта още директорът на "Булгартрансгаз".

Капацитетът на интерконектора е 1 млрд. и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се варианти и за неговото увеличение и с бъдещо изграждане на компресорна станция в района на Нови Искър може да се достигне до 3,2 млрд. куб. метра газ. Това е напълно достатъчно да покрие потреблението на България към момента, когато бъде разширен.

По отношение на натрупания дълг на "Булгартрансгаз" към "Газпром", Малинов каза, че той е в размер на 272 млн. лева. Но дружеството има уверението това задължение да бъде прехвърлено към държавата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук