„Най-важното е да няма полицейско насилие“, това каза пред БНР президентът Румен Радев, който разговаря с граждани пред сградата на „Дондуков“ 2.

„Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава“, каза Румен Радев.

Интересен детайл е, че президентът слезе силно притеснен при протестиращите и говори за несъстояло се полицейско насилие, но не каза нито дума за кошмара, причинен от блокадите на милиони нормални граждани. 

„В последните дни правителството предприе полицейски мерки срещу протестиращите граждани. В опитите си да избегне поемането на политическа отговорност, изпълнителната власт въвлича силите на реда в конфликт с хилядите протестиращи българи. Цената плащат онези, които настояват за законност и редовите служители на реда.

Противопоставянето на частни охранители на граждани и журналисти издава природата на сегашната власт и е още един аргумент за гражданското недоволство срещу нея.

Готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация. След месец на протести в цялата страна и зад граница е очевидно, че става въпрос не за моментно или ограничено по мащаб недоволство, а за масово отхвърляне на сегашната мафиотизирана система. Тя бе международно осветлена от световните медии. Кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки.

Оставката на кабинета и тази на главния прокурор са първите стъпки към завръщането на България в руслото на закона и към демократичните процедури, без които днешната остра криза не може да бъде решена.

Репресиите срещу несъгласните не могат да върнат доверието във властта“, заяви Радев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес шепа протестиращи се опитаха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“ в София.

Демонстрантите пресичаха непрекъснато пешеходната пътека пред сградата на Българската народна банка (БНБ), но полицията успя да осуети провокацията и мъж, носещ бухалка, бе арестуван.

Протестиращ нарече „пореден автогол на правителството“ премахването на блокадите в страната и допълни: „През последния месец станахме свидетели как всяка тяхна следваща стъпка е грешка“.

В „триъгълника на властта“ се събират хора за поредната вечер на антиправителствен протест в София и блокираха отново ключови столични булеварди.

БЛИЦ припомня, че по-рано през деня СДВР призовава протестиращите да се въздържат от противообществени прояви и протестите да бъдат мирни.

Рано тази сутрин полицията премахна блокадите от ключови кръстовища в столицата - при Орлов мост, Министерския съвет и на Софийския университет.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!