Всяка подмяна или всяко манипулиране на историческите факти и прекрояване на нашите празници и традиции неизменно води към безпътица". Това заяви тази вечер в местността Петрова нива президентът Румен Радев.

"Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива, сте най-правдивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история. Вярвам, че чувството за свобода, справедливост и достойнство, което носиха преображенци от 1903 година, днес живее във всички българи", добави Радев, цитиран от БТА.

Държавният глава участва в националния възпоменателен събор в историческата местност по повод 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си Радев отбеляза, че съхранената историческа памет е темелът, върху който нашият народ може да гради своето достойно бъдеще.

Той подчерта, че почитта към всички, загинали за свободата, е знак за онези, които при всяка смяна на политическото статукво бързат да пренапишат личната си биография или гледат на нашата история през призмата на чужд прочит.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук