Докато зад тази фасада продължават да гният проблемите на титовия режим и неговата идеология, България, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкоренявана на езика на омразата, и изкореняване на нашата идентичност и суверенитет стане устойчив и необратим.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като с кмета на София дадоха старт на строителството на първи храм в "Изгрев".

Според Радев би било груба грешка, ако премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев изиграят "някакъв театър” и подпишат една пожелателна декларация, какъвто е и Договорът за добросъседство от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без критерии за изпълнението му.

"Ние имаме най-голямо желание нашите приятели от Република Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно заради това сега трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит, спокоен разговор, така че да видим ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме от бързи решения с имитация на триумф", каза Радев.

Той коментира и Бюджет 2021, като заяви, че философията му е "след мен и потоп". Държавният глава обаче няма да наложи вето. Румен Радев заяви, че никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет. Той бил инструмент на правителството.  „Бюджетът не само, че не е реалистичен, той вече е неадекватен на текущите реалности, да не говорим за предизвикателствата, които ни очакват през 2021 г.“, каза още Радев.