Очаква се до часове президентът Румен Радев да обяви решението си кога ще свика новото 50-то Народно събрание. Първото заседание на парламента вероятно ще бъде свикано тази седмица - може би в сряда.

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата. Оттук нататък отговорността е тяхна", посочи в първия си коментар след изборите президентът Румен Радев.

Седмица след вота "2 в 1" - за Народно събрание и за Европейски парламент – и след като Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати и имената на новите народни представители, се очаква държавният глава да подпише указ за свикване на 50-ия парламент:

"В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание", отбеляза Радев.

На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

След формирането на парламентарните групи президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му ще направи всичко възможно за формиране на кабинет с първия мандат. Предложението на Борисов е да бъде съставено експертно правителство с премиер от първата политическа сила.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ние ще имаме. Така че чакаме този диалог да продължим", каза президентът.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!