Президентът Румен Радев съобщи на официалния си профил във Фейсбук как са протекли разговорите с испанския му колега Педро Санчес.

"България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради на взаимно доверие, и това е солидна основа за развитие на двустранните отношения. Приемам поканата на Негово Величество крал Фелипе VI български президент да посети за първи път Кралство Испания след 1999 година като знак за амбицията и на двете страни да развиват своите отношения много по-интензивно.

Преодоляването на многобройните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки на ЕС и особено социално-икономическите последици от войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, изискват взаимодействие и взаимна подкрепа в рамките на съюза. Европейският съюз е единен в защитата на принципите на демокрацията и върховенството на правото.

Партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността бяха акценти на срещите ни с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет. Потенциалът за сътрудничество между България и Испания е огромен в сферите на високите технологии, на разработването и внедряването на отбранителна техника, изграждането на „зелена икономика“, химическата индустрия, биотехнологиите и селското стопанство. Прилагането на Плановете за възстановяване и устойчивост на България и Испания са допълнителна важна област, в която двете държави могат да си партнират.

ЕС трябва отсега да вземе превантивни мерки, за да не бъде тежко засегнат от вторичните ефекти на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена криза в съседните на Европа региони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент."