Зеленият сертификат не е задължително ваксиниране. Никой не кара никого насила да се ваксинира. Това заяви президентът Румен Радев за въвеждането на зелен сертификат. Той припомни, че сертификат се осигурява и за преболедували, както и при направен антигенен тест и PCR тест.

Радев коментира още, че проблемите няма да се решат чрез агресия над министрите и призова гражданите да проявят чувство за отговорност, като мислят за себе си и своите близки. По-рано днес протестиращи се нахвърлиха срещу министъра на образованието Николай Денков на излизане от Министерския съвет. 

"Няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели. Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат", каза още държавният глава.

Той допълни, че очаквам правителство по най-добрия начин да преведе обществото през тежката криза с коронавируса: "Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот".

По думите му се търсят възможно най-леките и гъвкави мерки, които да дават свобода на всеки сектор и на гражданите да запазят своята работоспособност.  

"Животът, здравето и солидарността са основните ценности в обществото и следва да се водим от тях, когато тенденцията за ръст на заболели и починали расте рязко, а нашите лекари и медицински сестри изнемогват", подчерта Румен Радев.

Президентът посочи още, че като част от Европейския съюз нашата икономика и туризъм са свързани с останалите страни, което също трябва да поражда чувство на отговорност.


"До затваряне на бизнеси няма да се стигне – учрежденията и всички фирми продължават да работят", каза той и отбеляза, че има приети мерки от правителството, които не са спирали да се прилагат и средства за бизнеса ще бъдат осигурени.