Искам да поздравя всички хора със сини пагони с празника, да им благодаря за тяхната всеотдайност. Винаги по време на кризи те са до народа си. Тази година празникът е помрачен от смъртта на двамата пилоти. Това заяви президентът Румен Радев. Държавният глава е на официално посещение в Сараево. 

Вчера от Министерството на отбраната бяха категорични, че са уточнени непосредствената и съпътстващите причини, но установяването на вина и вменяването и на отговорност не е обект на тази проверка.

Припомняме, че вчера бяха представените резултати от Министерството на отбраната от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39ZA от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти от 12-а авиационна база в Долна Митрополия Петко Димитров и Венцислав Дункин. 

В същото време продължава работата на прокуратурата и назначената комисия за цялостна проверка на организацията на летателната дейност във формированията на ВВС.

Вменяването на отговорност, политически вмешателства, искането на оставка, докато работят тези институции е най-малкото неетично. Няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти относно катастрофата. Аз не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време. Но виждате, че това се случва. Случва се в страните около нас, и в най-модерните ВВС - тези на САЩ.

Трябва да е ясно, че летателната работа е високорискова и сложна дейност. Тя изисква всестранно осигуряване. Очаквам комисията да анализира всестранно - не само подготовката, но да направи анализ на съответствието между заповяданото ниво на способности, съгласно регламентиращите документи и целите за способностите за НАТО от една страна и тяхното всестранно осигуряване от друга. Очаквам да се осигури тази отговорност по цялата верига", посочи Радев.

В тази връзка се стига до Министерството на отбраната, така че очаквам комисията по отбраната в НС да се произнесе по този случай", каза още президентът.

Нальотът в нашите ВВС е крайно недостатъчен, каза още президентът.

Президентът уточни, че се надява F-16 ще дойдат със съпътстващите документи.

Предизборна кампания

Не може да искаме едни сложни задачи с високо ниво на подготовка да бъдат изпълнявани, без да осигурим условия", каза още Радев.

Радев коментира и предизборната кампания, като посочи, че не вижда тя да е динамична и позитивна. По думите му кадровите промени в МВР са в правомощията на министъра. що се отнася до оценка на неговата работа за купения вот, тя ще бъде налична след изборите.