На Захарова от руското външно министерство трябва да й отговаря Захариева от нашето външно министерство. Това заяви президентът Румен Радев по повод изказването на говорителката на Министерството на външните работи на Русия. Припомняме, че по време на редовен брифинг, журналист помоли Захарова да коментира, че българският президент е определил думите на представител на руското външно министерство като "дълбоко непознаване на историята или провокация". На това говорителят отговори така: "Президентът на България не спомена нищо за оскверняването на руските паметници".

Според Радев поругаването на паметниците е точно толкова недопустимо, колкото и преиначаването на историята. Президентът каза още, че Москва трябва да си даде ясна сметка и да осъзнае чувствителните теми на България и да не допуска непремерени позиции. „Вярвам в доброто бъдеще на нашите отношения”, посочи той пред БНТ.

Що се отнася до отложеното посещение на руския президент Владимир Путин в България, президентът заяви, че това не се дължи на българското председателството на ЕС. „Годишнината от Освобождението ни не може да е заложник на какъвто и да е политически календар. Още когато го поканих, се уточнихме да търсим удобна дата. През март те имат избори. Когато постигнем споразумение за датите, той ще дойде”, увери държавният глава.

„За мен не е важно колко време ще съм президент, а какъв президент ще съм. Успехът на всяко начинание зависи от общите ни усилия. Ще работя за това усилията ни да стават общи”, каза в заключение той.