Надявам се, че тази атака към службите за сигурност това не е опит за тяхното политизиране. Това беше практика до миналата годината на миналата власт. Това заяви президентът Румен Радев по повод твърденията, че службите са под негово влияние и кабинетът иска тяхната смяна. 

Президентът Румен Радев посети Института по роботика на Българската академия на науките, за да се запознава на място с изградения по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” 2014-2020 г. Център за компетентност „Квантови комуникации и интелигентни системи за сигурност и управление на риска“.

Няма пробив в Националната сигурност, има пробив в здравия разум“. Това заяви президентът Румен Радев по повод събитията от връх Шипка на трети март, когато активисти замеряха премиера Петков със снежни топки. И допълни: „Не е работа на НСО, на ДАНС или на МВР да ринат сняг пред премиера. Тяхната работа е да го предупредят за възможни провокации и да гарантират неговата сигурност. Те това и направиха и получиха неговата благодарност“, каза още Радев.

Той коментира и поисканата оставка на директора на НСО от министъра на транспорта Николай Събев. „Не е работа на министри да дават оценка за работата на службите, особено, когато те са извън техния ресор. Разбира се, че няма да искам оставки“, категоричен беше президентът.

"Разбира се, че няма да искам оставки", коментира още Радев. 

"Нали не си представяте, че всяка новодошла власт и нов парламент трябва да си подменят службите за сигурност. Това означава, че те работят за властта. Не искам и да си помислям, че в парламента има хора, които се притесняват, че някаква чувствителна информация ще стане достояние на парламента", каза президентът.

В петък инициирах среща с министър-председателя и министри. На нея анализирахме системата за управление на кризи. Самият проблем е липсата на единна система за управление на кризисна. Тя е занемарена с десетилетия. Ние на десетия ден сформираме щаб. Очаквам от ресорните министри адекватни мерки, за преминаване от реактивен към проактивен подход при управление на кризите. Надявам се и съм убеден, че правителството вече работи", каза още Радев.

"Ако искаме да си унищожим икономиката, да направим това, прав е премиерът", каза Радев по повод думите на Кирил Петков, че не може да си позволим да спрем доставките на газ и петрол от Русия.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ Б БЛИЦ!