Аз не видях истинска политическа заявка от другите партии, каквато хората очакват. Видяхме мандатите, ще имат малцинство ДПС-тата и Борисов. Абсолютно резонно предложение, предвид заявките, които даваха, беше да кажем: „Хайде сега, ПП, третият мандат – може и в нас да бъде, не се знае, да направим едно мнозинство срещу Борисов и Пеевски“. Това заяви пред bTV лидерът на партия МЕЧ Радостин Василев.

Както БЛИЦ съобщи, в първото си изявление след изборите той призова ПП-ДБ към формиране на мнозинство.

„Ако ПП-ДБ и „Възраждане“ смятат, че техните псевдоидеологически спорове – Паметник на съветската армия, украинската помощ, ще разделят обществото по този начин, те ще бъдат наказани в следващи избори.

Топката е подадена от нас. Макар и да не прилича на предпоследната партия да прави такива неща, това е политическата отговорност“, каза Василев.

По думите му, Бойко Борисов не е в състояние да управлява и никога няма да е премиер, освен ако някой не направи "грандиозно предателство спрямо своите избиратели".

Министерство на справедливостта

Попитан от водещата Цветанка Ризова шега ли е заявката му да стане вътрешен министър, Василев отговори: "Защо да е шега? Абсолютно сериозно е. Казах, че МЕЧ трябва да вземе МВР при себе си. Дали аз, дали някой друг - не съм казвал. За да можем да сме сигурни, че ние ще изпълняваме това, което сме обещавали на гражданите". 

"Аз мога да се справя с това нещо. Имам и смелостта и подготовката да го направя", изтъкна Василев. 

Той каза още, че когато МЕЧ управлява наистина, ще има министерство на справедливостта в рамките на Министерски съвет. Това е различно от МВР.

"Новото начало ще бъде арестувано, когато аз управлявам МВР", закани се той. 

"Кой от тези, които правят антикорупционно законодателство, знае какво прави? Тези, които приеха Конституцията сега, да се чудим откъде да вземем премиер на България? Или ще слушат тези, които знаят, или ще ходят по скутовете или ще заменяме!", настоя той. 

Бившите партии 

Водещата Цветанка Ризова не пропусна да му напомни откъде е тръгнал. "Как ще говорят с вас, след като вие веднъж предадохте ИТН, после предадохте..."

"Защо твърдите, че съм предавал някой? Защо правите внушения?", прекъсна я той.

"Защото ИТН ви направи министър на спорта", посочи водещата.

"Напротив. Аз станах министър на спорта, защото бях най-подготвеният. По стечение на обстоятелствата. И г-н Трифонов твърдеше, че съм станал случайно - той искал земеделието, но му дали спорта", похвали се Василев.

"Аз не съм предавал никого и затова съм в парламента. И ви моля оттук нататък да бъдете така добра да казвате "Вие ги напуснахте, но не ги предадохте", защото ако ги бях предал, нямаше да имам 120 хил. гласа", изтъкна той.

По отношения на "оня запис" пък той каза, че това е била мотивиращата сила на хората да гласуват за МЕЧ. 

"Той и Слави Трифонов имаше планове как да излети македонец в космоса, видяхте докъде го докара с тия планове. Моите действия правят така, че моите планове да се сбъднат", добави той. 

Василев каза още, че ако ПП-ДБ смятат, че това, което предлага е логично, ще могат да говорят. 

"Мотивацията в политиката означава, когато си се захванал с тази работа, в нито един момент да не я предаваш заради временните настроения на Кирил Петков или Слави Трифонов", завърши той.