Партиите на протеста ще съберат 110-120 депутати. Това прогнозира социологът Андрей Райчев.


В предаването "Пресечна точка" по Нова тв той направи анализ на проучването на "Галъп", в което първа сила е "Има такъв народ".

"ГЕРБ върви леко надолу, а "Има такъв народ" - нагоре. БСП върви бавно надолу, тя се бори със самата себе си. Демократична България върви нагоре. Има една група от хора, които казват: "искам да гласувам, ама нямам желание".

Това са 100-200 хиляди души и точно те ще решат нещата. Борисов има по-твърд електорат, но по-малък, а Слави - по-голям, но по-мек.

Интересното е, че повечето протестъри не признават БСП като протестъри. Ако те бяха при тях, нямаше въобще да говорим дали ще се създаде правителство", каза той.

По думите му от хората "искам да гласувам, ама нямам желание" зависи и дали патриотичната коалиция ще успее да влезе в парламента. Той обясни, че ако тези хора не отидат да гласуват тогава прагът за постигане на 4% и влизане в НС ще бъде по-малък и коалицията на НФСБ, Воля и ВМРО ще успее да влезе в народното събрание. 

"Остава интригата за първото и четвъртото място. Има непрестижен вот за първото място - хора, които не казват за кого ще гласуват .За Трифонов това беше на предишните избори.

Твърде много ме радва, че традиционната социалистическа просъветска коалиция продължава да губи гласове, така че нещата се нормализират", коментира пък анализаторът Георги Харизанов.