Законът гласи, когато има класифицирана информация, да се случва на закрито заседание. Опитахте се с парламентарни врътки да бавите тези процеси. Националното предателство е факт и трябва да го докажем с документи на закрито заседание, защото всички тези народни представители са български граждани. Това каза Станислав Балабанов от ИТН от трибуната на НС. 

"Актуализацията на бюджета ще се случи, но никога не трябва да предаваме националния интерес на България, г-н председател", допълни той на висок тон.  

Малко преди това, Станислав Балабанов покани премиера Кирил Петков в парламента да „се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да потвърди смисъла на тази бележка“. 

Преди дни депутатът от ИТН изрази твърдение в телевизионно интервю, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист план за вдигането на ветото за РСМ за преговорите за членство в Европейския съюз.

"Министър на ИТН, зам.-министър на ИТН, за да спасят ИТН, който се разпада и няма да влезе в следващия парламент, говорят пълни глупости. Не мога да разбера по какъв начин се допуска да се чува едностранната версия до всички. Искаме да зададем въпросите си, да покажем хронологията и да разберат българските граждани и да чуят фактите", поиска Настимир Ананиев. 

"Г-н председател, Македония е България. Мизия е България. Добруджа е България. Говорим за българския национален интерес и не трябва да изпадаме в ситуацията от 1946 г., когато Георги Димитров признава националната нация и македонския език и предава нацията ни. Ние тук сме върха на българската държава. Не бива да чуваме предателски изречения", каза още Костадин Костадинов.

"Вие допускате този политически номад да казва какво да правим. Да приемем, че Ананиев или е нефелен или не е с всичкия си. Моля ви, да му позволите да каже числата от тотото, дали ще вали, колко ще бъде външният дълг. Позволете на този врачок да каже и следващите неща", каза Тошко Йорданов. 

"Въпросът е дали ще се изнесе секретна информация. Г-н председател, ако някоя от ПГ, например нашата ПГ, поиска в своя въпрос отговор от министър Генчовска, който съдържа класифицирана информация, как ще постъпите? Ще закриете ли заседанието или ще продължим в открито такова.

Това е въпрос с повишена трудност за вас. Когато зададем въпрос, той със сигурност ще бъде свързан със секретна информация, за да не изпаднете в ситуация, в която да не знаете дали трябва да е закрито или открито, да се снима ли от медиите, още сега правя процедура да закрием заседанието. Не можете да ни забраните да задаваме въпроси. Правим процедурно предложение да закрием заседанието", каза Атанасова.  

Балабанов отново излезе на трибуната и припомни, че министър Генчовска е в парламента, за да прочете секретни документи, които ако прочете пред камерите, председателят нарушава закона. 

"Готов ли сте да носите цялата политическа и наказателна отговорност? Вие ще нарушите закона, а не министър Генчовска. От една страна стоят фактите, историята и един министър, който иска да ни запознае с тях. От другата страна стоите вие и правите всичко възможно да нарушим законите. Всички са българи в тази зала, включително журналистите. Спазете закона. Призовавам ви. Мислите ли, че едни такива действия няма да ви костват поста като председател. Нека ви предпазим", заяви той. 

Шефът на НС отговори, че не изпитва страх да загуби поста си. 

Георги Свиленски поиска процедура и заяви: "Знаемем процедурата и виждам, че волята на НС да се приемат бюджетите не е на необходимото ниво, предлагам процедура за удължаване на работното време до приемане на трите бюджета днес". 

Никола Минчев предложи за гласуване предложението на Георги Свиленски и предизвика бурни освирквания и скандиране "оставка". 

Той призова да внесат искането за оставката му след гласуването. 

Десислава Атанасова поиска думата. 

"Моля, отворете правилника и прочетете по какъв ред се гласуват постъпилите процедурни предложения. Първо трябва да се гласува предложението на г-н Каримански за гласуване на двете точки. Ако не събере необходимото мнозинство, трябва да подложите предложението на Георги Свиленски. Демонстрирате неуважение към закона и парламентаризма. Днес прекалихте. Г-н председател, моля ви, помислете пак и както миналата седмица се наложи да се извините, защото обявихте грешното и решение за миродавно, ще се наложи да го направите и днес. Дано не е последното, което ще ви се случи от поста председател на НС", каза тя. 

Въпреки това, Никола Минчев подложи на гласуване предложението на Георги Свиленски. 

Гласуването не бе прието. От 229 депутата, 111 гласуваха "за". 89 гласуваха "против", а 29 се въздържаха. 

"Февруари само гласувахме бюджетите в различни дни. Така беше и актуализацията миналата година. Нека не ви напомням това нещо. Явно искате да претупате трите бюджета и предлагам да се гласуват разделени - НЗОК и ДО в един ден, а държавния бюджет в друг ден", каза Каримански след гласуването. 

Депутатите приеха предложението на Каримански.