Реформаторите подписаха споразумение с бивш коалиционен партньор на ДСБ. Това е партията, председателствана от Жаклин Толева - БДФ, която беше част от СДС и даде 11 депутати на ОДС, включително Муравей Радев за финансов министър в правителството на Иван Костов.

Именно Толева рамо до рамо с Костов откриваше събранията и на ДСБ, когато бе създадена партията. И сега изключенията от ДСБ Москов я придърпа в своите редици под носа на Радан Кънев. Толева призна, че досега БДФ е бил коалиционен партньор на ДСБ, но изведе като причина за решението да влезе в Блока желанието си десницата да се обедини.

"Български демократически форум се присъединява към Реформаторския блок заради желанието за обединение на десницата. Именно заради този призив за единение надделя преценката, че нашето място е в РБ. Само единни можем да овластим десницата в борбата срещу БСП и ДПС. Голяма е личната ми болка от разцеплението в дясното", изповяда Толева, която размаха 27-годишен печат от създаването на БДФ през 1990 г.

Говорителят на РБ Петър Москов пък добави, че ДСБ трябва да продължи да бъде част от българската десница. Нито някога ще предам идеите на ДСБ, нито ще престана да искам ДСБ да бъде парламентарно представена, закле се бившият вече десебар.

Той категорично отряза всякакви въпроси, свързани с наследството на реформаторските министри. Поводът бяха спрените пари за наука от Брюксел, което стана като последствие от управлението на Меглена Кунева начело на МОН.

Когато считаме, че има реално управленско действие, ще дадем конкретни отговори по сектори, отказа да отговаря Москов. Блокът няма да се занимава с това да влиза в махленски разговори с представители на служебното правителство, чиято цел е да вкара през задния вход БСП и ДПС, повтори той дежурната реформаторска мантра.

И обвини кабинета на Огнян Герджиков, че влизал в предизборната кампания, като говорело против парламентарното мнозинство и неговите министри, управлявали доскоро. Москов се закани, че Реформаторите щели да водят разговорите си с политическите сили, а не с техните камерири.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!