Заместник-министър Йовев няма никакви права да тълкува закон. Подписаното от него писмо, което визира срока на строежа на сградата "Златен век", е само кореспонденция с арх. Мирянов, то няма правна стойност. Това заяви пред журналисти в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в отговор на въпрос във връзка със скандала с "Артекс" и апартаментите, заради които последваха оставки в кабинета.

Министър Аврамова участва в Смолян в граждански диалог на тема регионално развитие. Форумът е част от платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом".

"Съгласно закона за административните актове, право да тълкува текстове от закон има само органът, който ги е издал. В случая това е Народното събрание", допълни министър Аврамова.

Според нея писмото, което е подписал зам.-министър Валентин Йовев, е становище, а не официално тълкувателно становище, което се издава и има правна стойност. "Това становище е само кореспонденция между арх. Мирянов и зам.-министър Йовев, то няма правна стойност и не може да бъде основание за нарушение на закона", смята регионалният министър. 

Тя уточни, че законовите текстове за удължаване от 5 на 10 г. на разрешенията за строеж нямат ретроактивно действие.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!