Репресираните от комунистическия режим излязоха с остра декларация срещу социолога Андрей Райчев, който в сутрешен блок на една от телевизиите предложи да се реформира системата на затворите и да се възстановят „лагерите”.

Държавата в момента плащала прескъпо, за да охранява затворниците – повече отколкото да инвестира в наука и изграждането на големите умове, мотивира се Райчев и лансира радикалното предложение, с което бръкна в раната на репресираните от комунистическия режим. Те от своя страна асоциират „лагерите” с мъчения, убийства и потъпкване на човешките права. Определят ги за „лагери на смъртта”.

„С това си предложение г-н Райчев подчерта своята комунистическа същност, защото с въвеждането на лагерите преди 70 години унищожиха елита на нацията и доведоха страната до национална катастрофа”, коментира пред Флагман.бг д-р Андрей Найденов, председател на Националния съюз на репресираните от комунизма.

„Предложения, обаче за разкриване на лагери в условия на демокрация е свидетелство за човек, който има интерес да скрие истината за същността на лагерите и големите издевателства, извършвани от българските комунисти в тях. Т.е, защитавайки страната на палачите”, гневен е д-р Найденов.

От името на репресираните той споделя, че изстрадалите комунистическите зверства са ужасени от идеята и призова по никакъв начин да не се обмисля въвеждането на лагерите, защото това ще е началото на края на българската демокрация.

Д-р Андрей Найденов е изпратил протестна декларация до председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на най-голямата група в 44-ото Народно събрание Цветан Цветанов. Под декларацията подписите са сложили представители на клубове на репресираните от цялата страна.