Депутатите ще гласуват на извънредно заседание кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в 13 часа във вторник. Процедурата по Конституция вече е в ръцете на народните представители. Президентът Румен Радев ще присъства на заседанието на Народното събрание. 

Процедурата в пленарната зала включва три последователни гласувания, за да бъде финализиран изборът - гласуване за премиер, гласуване на структурата на кабинета и гласуване на персоналния състав - министрите.

„За“ се очаква да гласуват ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това са общо 132 гласа, а за да бъде приет кабинетът са нужни 121. 

ДПС не са казали официално как ще гласуват, очаква се решението на техните органи А „Възраждане“, БСП и ИТН ще гласуват „против“.

Процедурата е ясна и вече е фокусирана в ръцете на парламента, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

‚„Представя се кандидатът за министър-председател. Той представя кандидатите за министри, структурата на кабинета. Мисля, че има заявено политическо мнозинство. Тук въпросът е на решение. Дълго време чакахме редовно правителство, имахме едно, дано това, което утре ще бъде гласувано, да бъде по-успешно“, каза председателят на Народното събрание Росен Желязков.

И ПП-ДБ са на мнение, че редовен кабинет трябва да има максимално бързо.

„Доста време чакаме редовен кабинет, така че е обосновано свикването на извънредно заседание“, каза Никола Минчев от ПП-ДБ.

ДПС и БСП запазиха мълчание през днешния ден. Червените още преди дни заявиха, че няма да подкрепят кабинета. Днес такава позиция изразиха и от ИТН.

„Ние ще гласуваме против. Доживяхме може би най-неморалното правителство да се предлага в историята на България. Събраха се две отвратителни коалиции“, каза Тошко Йорданов от ИТН.

В официална позиция до bTV „Възраждане“ обявиха, че 70% от министрите в кабинета „Денков - Габриел“ са свързани със САЩ.

„Доволни ли сте, че сега ще ни управлява кабинет на шпионажа и предателството. Всеки един честен и почтен българин, който има поне малко останало мъжество и кураж в себе си, нека да излезе с нас на протест“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Протестите ще са утре и в събота пред Народното събрание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук