"Ще запомни служебните правителства на президента Румен Радев с това, че родиха от себе си реална политическа алтернатива, която накрая се оказа не само политическа алтернатива на статуквото тогава, но сега и алтернатива на самия кабинет на Радев".

Това каза пред БНР политологът Тончо Краевски.

По думите му приоритетите на кабинета "Денков-Габриел" Шенген и еврозона, ако не бъдат реализирано бързо, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС няма да могат пред избирателите си да оправдаят "огромната политическа цена, която плащат за тази коалиция":

"Това е най-важно за тях и ако не се случи до края на годината. И при един слаб резултат на една от формациите на местните избори - това може да доведе до разтрогване на самата коалиция, защото тя ще се превърне в много голям негатив и за двете формации (ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ)".

Прогнозата на Тончо Краевски е, че при гласуването на правителството в парламента "може би няма да има монолитен вот":

"Отделни депутати и от едната, и от другата страна ще изберат да гласуват "въздържал се", а може и против кабинета".

Според политолога партийните лидери ще оставят място за вътрешно дисидентство по този въпрос, за да спасят имиджа на своите парламентарни остриета, а и за да могат да си оставят ход назад - "избирателите, които са против коалицията, да видят, че някой чува гласа им". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук