Парламентът прекрати правомощията на Стефка Стоева като председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). БЛИЦ припомня, че тя подаде оставка миналата седмица, по лични причини, но от мотивите й пред колегите й от ЦИК стана ясно, че това е заради неуредиците около машинното гласуване. Оставката на Стоева бе гласуван с 145 гласа "за", нито един против и 2-ма "въздържал се", уточнява в. Монитор.

Сега тепърва НС трябва да стартира процедура за избор на нов шеф, като Стоева бе член на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че ще подкрепят оставката, но отправи остри критики към управляващите. Карадайъ отбеляза, че до избирането на нов шеф на ЦИК трябва да бъде определен  някой от зам.- председателите на действащата комисия от управляващата коалиция, за да е ясна отговорността на управляващите за организирането на честни и прозрачни избори, когато и да са.

Тази оставка трябваше да ви подсети, че повече от една година не изпълнявате задълженията си, обърна се към Цвета Караянчева Карадайъ. Повече от една година не внасяте сигнал в зала за несъвместимост на член на ЦИК, поясни Карадайъ. 

"Вие играейки си на криеница, подлагате под риск легитимността на решенията на ЦИК, легитимността на провежданите избори и всичко, което следва от това. Ако осъзнавате какво сте извършили с бездействието си, ще подадете оставката си без някой да ви я иска“, каза председателят на ДПС.

Крум Зарков от БСП заяви, че бързо трябва да започне процедурата по избор на нов председател.

"Дори и напускането на председателката на ЦИК може да бъде интерпретирано като акт на достойнство. Много бързо трябва да започне процедурата по избор на нов председател Този орган сега не бива да бъде оставян в безтегловност“, апелира Зарков към правителството.

Всъщност до избора на нов шеф на ЦИК, тези функции ще изпълнява един от тримата заместници в комисията - Таня Йосифова, която пък е  от квотата на НФСБ. Всъщност Стоева е определила своя временен заместник със своя заповед, веднага след като подаде оставка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!