Появили са се първите признаци, че лидерите на северните „пестеливи“ държави-членки на Европейския съюз са готови на компромис за предложения дългосрочен бюджет и пакет от стимули в размер на 1,8 трилиона евро в понеделник, с навлизането на преговорите в четвъртия им ден, предава Reuters, като посочва обаче , че различията остават и френският президент Еманюел Макрон е удрял с юмрук по масата от ярост в ранните часове на понеделник.

След индивидуалната и бавна реакция на страните в началото на пандемията от коронавируса, европейските лидери сега вярват, че имат шанс да се реваншират и да договорят план, който ще покаже на публиката, че блокът е обединен и може да реагира на кризи.

Но старите разделения между страните, които бяха по-слабо засегнати от пандемията и тежко задлъжнелите Италия, Гърция, Испания, Франция, Португалия и др, чиито икономики са в свободно падане, отново излязоха на повърхността, изправяйки Рим срещу Хага и нейните съюзници в Стокхолм, Копенхаген, Виена, а вече и Хелзинки.

Лидерите ще подновят разговорите след 17:00 часа българско време и се очаква председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел да представи ново финансово предложение, което да взима предвид настойчивите искания на Северна и Южна Европа.

„Споразумението е необходимост“, каза френският министър на финансите Бруно Льо Мейр пред френската телевизия BFM в понеделник, докато уморените дипломати спяха или се подготвяха за още един ден в това, което може да бъде най-дългата среща на върха в ЕС.

В малките часове на понеделник френският президент Еманюел Макрон загуби търпение към „стерилните блокажи“ на Нидерландия, Швеция, Дания, Австрия и Финландия, като удари с юмрук по масата, съобщава неназован дипломат.

Втори дипломат потвърди избухването, като заяви, че напрежението се увеличава, докато премиерът на Белгия Софи Вилмс призовава за спокойствие.

По-рано Мишел призова 27-те лидери да постигнат „мисия невъзможна“, напомняйки им, че повече от 600 хиляди души са починали от COVID-19 по целия свят. ЕС трябва да е обединен, каза той.

Това изглежда се очертава до потенциален пробив.

Във фонда за възстановяване от 750 милиарда евро 390 милиарда евро може да бъдат предоставени като невъзстановими безвъзмездни средства, заявиха дипломати, като се надяват това да е търсеният компромис между нивото от 350 милиарда на вече „пестеливата петица“ и 400 милиарда евро, изисквани от Франция и Германия.