Застрояването на Камчия е извършено през 2001, 2005 и 2015 г. Има група хора, които много лъжат. Някой е решил да ме принуди с натиск да отменя нещо преди изборите.

Това няма да стане. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

В последните две години най-малко бетон е слаган по морето, най-малкото защото имаше коронавирус и не се строеше, поясни той.

Във връзка с подпорната стена на Алепу на плажа, министър Димитров заяви: "Съдът ще реши. Това се е случило преди години. Те искат от мен да отида и да спя строежа.

Аз като министър мога да направя много неща, но трябва много внимателно да се пипа. Прокуратурата вече се е заела. Не съм отварял документацията на Алепу, не смятам да спирам разследването и да преча на прокуратурата".

"Екоминистърът не е бухалка, под натиск няма да прави нищо", подчерта той. "Там, където е забранено, никой не може да пристъпи. Всичко е политика и се прави предизборно", смята министър Димитров.

По думите му нищо добро не се коментира, упреците били за стари неща, за които той не носи отговорност. "Не си позволяваме да манипулираме или трием данни.

Ние дължим истината на хората. Така, както направихме система за водите, ще направим и за въздуха. Имаме наказателни процедури, по които трябва да се работи.

Изпратили сме предписания към общините. Подпомагаме ги, за да се сменят печки, ще следим с инфрачервени камери комините вечер, премахваме пестицидите", изброи Димитров свършеното до момента.

„В тези избори няма да участвам, защото трябва да довърша ангажиментите си, поети пред премиера. Няма кой да ме замести. Нося голяма отговорност. Понякога правя компромиси, не е лесно да решаваш човешки съдби“, призна той.