Безпрецедентен жест на доверие демонстрира НАТО към България, след като Нидерландия обяви готовност да изпрати самолети от пето поколение в България във връзка с конфликта между Русия и Украйна.

Това заяви постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков в предаването „Говори сега“ по БНТ. Това е първият път, когато се пращат такива самолети по източния фланг, подчертава Заков. „Самолети от пето поколение не се изпращат в ненадежден съюзник, тоест, имат ни доверие“, похвали се той.

Българският представител потвърди новината, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна, дори в случай на инвазия от страна на Русия. Причината е, че Киев не е член на алианса, а само партньор.

Въпреки това в качеството си на партньор Украйна може да получи дипломатическа, логичистична и друг вид помощ, с която да изгради своята защита. По думите му от североатлантическия пакт очакват деескалация на напрежението.

На въпрос дали има опасност от раздори вътре в НАТО заради конфликта, той е категоричен, че колкото повече Русия се опитва да всява раздори, толкова повече страните членки засилват сътрудничеството си.