"Радан Кънев е млад, да бъде по-разсъдлив". Това каза Румен Христов, народен представител от РБ, СДС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3. Той коментира актуалните обществено-политически теми.
Румен Христов заяви, че сега не е най-подходящият момент за предсрочни парламентарни избори. РБ полагат всички усилия за да оползотворят мандата, връчен им от президента. Без най-голямата политическа формация това правителство няма как да се случи. От ГЕРБ зависи дали ще има правителство.

Утре в 9 часа ще има Изпълнителен съвет на РБ в централата на СДС, на който ще се обсъждат различни варианти за правителство. Важно е да се запази целостта на блока. РБ са предложили срещата с ГЕРБ да се проведе в парламента. Часът и мястото на срещата се уточняват допълнително. 

Христов говори за това, какъв трябва да бъде съставът на кабинета. Хората, които влязат в него трябва да са политически фигури и да носят отговорност, заяви Румен Христов. Експертен тип правителство не е най-доброто. Експертите идват свършват нещо и си заминават, но не носят политическа отговорност. 

Кой е отговорът на въпроса защо трябва да се състави кабинет, попита Беновска. Румен Христов каза, че РБ ще постави въпроса пред ГЕРБ за програмата на правителството и дали ще продължи това, което е започнато. Част от приоритетите са в бюджет 2017. Това са здравеопазване, образование, въоръжени сили, икономически растеж, съдебната реформа, антикорупционния закон. Ще бъде засегната и темата за доходите с Патриотичния фронт. 

Румен Христов посъветва Радван Кънев да не бъде толкова краен към възможността за съставяне на правителство, а да бъде по-разсъдлив. 

СДС винаги е отстоявал идеята за силна мажоритарност. Сега отстоява идеята за въвеждане на немската избирателна система в български условия.