Безспорно Руската федерация отново направи грешка, като плени тези кораби. Не е бил спазен уведомителния режим, но големият проблем е, че тук започва с много рязка ескалация.

Защото в подобни случаи има много други процедури – дипломатически совалки, привикване на посланици”. Това коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 бившият заместник-министър на отбраната Румен Кънчев относно напрежението между Русия и Украйна край Крим.

„Притеснително е, че Украйна знае добре процедурите в НАТО, тя бе предложена за член на Алианса и може да иска консултации. Не мога да разбера защо, без да бъде поискана консултация с НАТО, се стигна до най-висока степен на ескалация.

Възниква и още един въпрос, за който нямам информация, и затова си го задавам. Ако наистина това са намеренията на Русия за инвазия, къде е украинското разузнаване. Защото, за да бъде въведено извънредното положение в Украйна, значи Петро Порошенко смята, че се готви такава инвазия”, каза Кънчев.

Относно мненията на редица анализатори, че до напрежението се стигна заради предстоящите президентски избори в Украйна и ниския рейтинг на Петро Порошенко експертът коментира:

„Правейки тези ходове за извънредно положение и бойна готовност – какво следва? Това означава, че той ангажира НАТО и Европа. Представете си обаче, че Путин действа ответно и въведе също бойна готовност. Т.е. той е готов за война с НАТО. Какво прави тогава Украйна.

Подобни мерки се въвеждат при висока степен на отговорност. А къде е тук тази отговорност. Той прави НАТО заложник. И според мен правилният подход беше да отиде в Брюксел и да поиска консултации с лидерите на НАТО”, каза още Кънчев и уточни, че НАТО ще подкрепя Украйна, но попита риторично дали това така трябва да се случват нещата.

Той дори обяви, че в САЩ има призиви за превъоръжаване на украинската армия, което ако се случи би имало отговор от страна на Русия.

По думите му обаче Русия няма интерес конфликтът да ескалира и това не са им самоцелни действия. Той смята, че руснаците са могли по-елегантно да действат спрямо украинските моряци, но е пак повтори, че големият проблем е рязката ескалация на напрежението.

Румен Кънчев коментира и идеята за обща европейска отбрана, която бе лансирана от президента на Франция Еманюел Макрон.

„Идеята за европейска отбрана принадлежи на генерал Де Гол. Той настояваше всяка страна сама да пази ядреното си оръжие и заради това се стигна до изваждането на Франция от НАТО по време на Студената война. И мисля, че президентът Макрон върви по стъпките на ген. Де Гол, но по по-осъвременен вариант.

Но как може да стане най-бързо изграждането на тази европейска отбрана. Като се изградят ядрени сили за сдържане. Всеки друг вариант струва адски скъпо, струва адски продължително.

В момента ядрените сили за сдържане са САЩ, Русия и Китай. И за да има стратегическа стабилност и от страна на Европа, трябва да бъдат разгърнати такъв тип сили за сдържане. Това се нарича състояние на стратегическа стабилност.

За 10-15 години това може да бъде постигнато, но какво ще следва от това. Първо ще генерира изостряне на отношенията със САЩ, ще се постави и въпроса за отношенията с Русия и Китай. Т.е. една така изградена отбрана, ще създаде големи проблеми на Европа”, изрази позиция бившият зам.-министър на отбраната.

„Мисля, че най-големият му противник затова ще бъде Германия. Защото след излизането на Великобритания от ЕС Франция остава ядрената сила в ЕС. И ако флагманът за ядрено сдържане е Франция, то това автоматично ще означава, че ще водач на ЕС. Затова смятам, че това е и една заявка Франция да застане начело на ЕС.

И аз споделям мнението, че Макрон има вътрешнополитически проблеми, и че тази негова идея няма да бъде одобрена от другите страни, а ще срещне отпор и в Алианса.