Междуинституционалният сблъсък вредителства на обществото и на институионалния интерес на страната. Това каза лидерът на АБВ Румeн Петков по време на пресконференция във връзка със снемането на доверието към правителството от страна на президента Румен Радев.

„Първият път такова изявление направи президентът Плевнелиев, сега такова прави президентът Радев. Искам да започна с това, че днес е 4 февруари. Това е дата, на която преди години Георги Първанов като председател на БСП и Николай Добрев върнаха мандат за съставяне на правителството.

Плевнелиев посочи защо Радев обяви война на правителството

Това е за съжаление един от немногото актове в България, които са показали, че имаме политици, за които властта не е самоцел. По този начин за втори път след 90-91 г. България беше спасен гражданският мир, институционалната тежест и авторитет. Беше спасен демократичният преход“, коментира лидерът на АБВ.

Според него от междуинституционалния сблъсък ще загуби българкият народ ще загуби българската държава. „За съжаление последните две и малко повече години сблъсъците и конфронтациите между институциите взима връх над стремежа да бъдат намерени решения“, каза Петков.

Първа реакция от правителството след сваленото доверие от президента

„Считаме, че подобен род междуинстиуционално напрежение не е в полза на обществото“, посочи още той.

„Ние сме тези, които най-остро критикуваме правителството на ГЕРБ, за безчинствата, за дълбоко вредната политика в енергетиката, за тежкия провал в опазването на околната среда и водите на страната, за безпътицата в редица сектори в страната, на това савъпроси, които се решават с политически средства. В случая междуинституционалното напрежение и сблсъсък не обслужват интересите на обществото“, коментира още лидерът на АБВ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!