Президентът Румен Радев участва в церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война. В церемонията участваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Валери Жаблянов, лидерът на „Атака” Волен Сидеров, депутати, общински съветници, десетки граждани и ветерани.
„Днес най-ясно трябва да осъзнаваме, че Европа има нужда от обединение.





Тук съм преди всичко, за да изкажа своята почит към всички загинали в борбата с хитлерофашизма.



Сред тях са и хиляди българи, нека не го забравяме”, каза Радев.

„Днес празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата - без тези милиони жертви, днешна Европа нямаше да е същата. Нека не забравяме, че осъждането на нацизма и фашизма в следвоенна Европа е абсолютен консенсус, дори когато Европа е дълбоко разделена от Желязната завеса. Затова на днешната дата нека потвърждаваме този консенсус и нека няма индулгенция за престъпленията на хитлерофашизма под каквато и да е форма на историческа ревизия“, заяви държавният глава.



„Изказах и своето дълбоко уважение към малкото останали живи български ветерани от Втората Световна война. Това трябва да се помни“, каза президентът, който преди това се здрависа и поздрави ветераните и техните семейства лично.



След полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн започна шествието на „Безсмъртния полк”.





Шествието, което ще приключи пред Паметника на съветската армия, е озвучавано от руски песни.







В него участват стотици граждани, представители на БСП, както и ветерани от Втората световна война.