Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти на НАТО, поиска президентът Румен Радев.

Той посети центъра за върхови постижения на БАН и се запозна с приложенията на българския суперкомпютър.

Държавният глава разгледа института за върхови постижения и информационни и комуникационни технологии на БАН и супер компютъра за изчисляване на големи данни по проекти свързани с решаването на задачи от молекулярната биология и фармацията до метеорологията и изследването на климатичните промени.

Институтът информационни и комуникационни технологии на БАН има сериозни разработки в приложната дейност и иновациите. Работи по 100 проекта годишно.

Според президента българския сектор в информационните и комуникационни технологии трябва да бъде интегриран на европейско и световно ниво.

"България се позиционира на световната иновационна карта. Мощта на една съвременна държава вече не е индустриализацията, а се изразява с информационния и комуникационния потенциал.

Възможността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш по важни критерии – да пресееш фалшивата от истинската информация, и алгоритмите, с които тази информация да се превърне в знание, което да можеш да употребиш преди другите – това е тайната на икономическия успех в нашето съвремие”, посочи Румен Радев.

Президентът е предложил на срещата на върха на НАТО да има стимули и трансфер на технологии от богатите държави към техните по -бедни съюзници