На днешния ден президентът и вицепрезидентът представят своя отчет за третата година от своя мандат, а на 13 ноември 2016-та Румен Радев и Илияна Йотова бяха избрани за президент и вицепрезидент на Република България.

Петият президент заедно със своето вице встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г. Годишното обръщение идва на фона на питане от главния прокурор към съда - какво е "държавна измяна" и кога може да се разследва държавния глава.

"Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Последният пример е усъвършенстване на изборното законодателство. И откритата амбиция на парламента да изпревари обявената отдавна инициатива на президента", това заяви президентът Радев. И добави още:

"За първи път парламента започна тази дейност – да усъвършенства изборното законодателство не в навечерието на предстоящи избори, а когато трябва. Това само показва, че откритата и конструктивна позиция на президента е стимул и за отговорно отношение на останалите институции".

А ето и справка за дейността до момента на Румен Радев и Илияна Йотова, направена от "Фокус".

Втора година от мандата

На 28 януари 2019 г. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха работата си през втората година от мандата си. Държавният глава предложи радикална промяна на политическата среда и на стила на управление.

„За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а то минава неизбежно през възмездието – безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Апелирам КПКОНПИ, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици, собственици на фирми - печелещи крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица.

Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките и механизмите на закона“, заяви Радев. Той определи безнаказаната престъпност и корупцията като основни проблеми на България.

Държавният глава посочи, че през 2018 г. е бил силно ангажиран с развитието на сектор „Сигурност“, наложил е вето на 7 закона, 5 пъти е сезирал Конституционния съд и е стимулирал обществени дебати по актуални теми и диалог между институциите и гражданите.

Румен Радев съобщи още, че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България, в който ще участват интелектуалци и висококвалифицирани професионалисти. „Той ще е призван да изработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната. Съставът на съвета ще бъде обявен с указ в идните дни“, каза още Радев и посочи, че България се нуждае от нови идеи.

Вицепрезидентът Илияна Йотова открои като приоритети в работата си запазването, развитието и разпространението на българския език и създаването на предпоставки за връщането на българите от чужбина. Тя обясни, че ще предложи създаването на национален фонд, който да подпомага българските училища в чужбина.

„Готови сме и с концепция за създаване на Български културен институт“, заяви вицепрезидентът. Йотова коментира, че е необходима държава, която да се грижи за своите граждани, без да ги разглежда като поданици. „Отговорността на нашето поколение е запазване на българската нация“, заяви тя.

Първа година от мандата

На 24 януари 2018 г. президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова направиха отчет за работата си през първата година от мандата си. Държавният глава даде висока оценка на назначеното от него служебно правителство в премиер проф. Огнян Герджиков.

Румен Радев подчерта, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Той обаче не спести критиките си към управляващото мнозинство и заяви, че парламентарната република атрофира.

По думите му обаче, че няма война между институциите, а ценностни различия. Според него е неприемливо това, че е научил от медиите за инициативата на премиера Бойко Борисов и Ангела Меркел по отношение затоплянето на връзките между ЕС и Турция и поканата на държавен глава у нас. Румен Радев подчерта, че сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската конвенция.

Президентът обясни, че за първата си година е обнародвал 86 закона, като на пет е наложил вето. Той уточни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората.

Според него българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Румен Радев подчерта още, че през 2018 г., когато се навършват 140 години от Освобождението на България, трябва да се извадят българо-руските отношения от ледената епоха, в които са били заварени от него.

По думите му проблемите на личния състав в отбраната остават нерешени, а постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите, се е разминало с очакванията. Той допълни, че това, което не е успял да свърши, е да убеди управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Радев отново отправи критиките с към антикорупционния закон, като го определи за слаб.

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че недоумява защо българските общности в чужбина са били изключени от темата за европредседателство. Според нея България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята. Йотова коментира и Истанбулската конвенция, като посочи, че е документ, който защитава правата на жертвите на домашно насилие, но експертната дискусия по нея още не е започнала.

Основна тема в кулоарите на парламента същия ден беше отчетът на президента Румен Радев за първата му година на поста. Според ГЕРБ държавният глава е отчел какво е свършило правителството, а не самият той. В международен план управляващите изтъкнаха, че всички срещи на Румен Радев са били благодарение на премиера Бойко Борисов.

От ГЕРБ са изненадани от разочарованието на президента за средствата за отбрана, при положение, че на КСНС е аплодирал предложението им за 2% от БВП за отбрана до 2024 година. Тома Биков призова Румен Радев ако с подкрепата на мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета желае политическа криза- да го каже ясно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че президентската двойка е изпълнила със съдържание институцията. Абсолютно последователно е изпълнявала предизборните си обещания. Тя определи отчета им като респектиращ и изтъкна впечатляващата международна дейност на Румен Радев. Корнелия Нинова обясни, че държавният глава е отстоявал националния интерес по въпроси, свързани с националната сигурност и борбата с корупцията.

От ДПС оцениха положително първата година на Румен Радев на поста. Според тях държавният глава е имал успешни опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и на съдебната власт. Мустафа Карадайъ коментира, че Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но гласувалите за него имат малко по-големи очаквания.

Встъпване в длъжност

На 22 януари 2017 г. президентът на Република България Румен Радев встъпи в длъжност. На площада пред храма „Свети Александър Невски” досегашният президент Росен Плевнелиев предаде поста на новия президент Румен Радев. 21 топовни салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

Двамата президенти Росен Плевнелиев и Румен Радев положиха венец на Паметника на Незнайния воин. С едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България. Тогава Румен Радев каза, че ще бъде президент на всички бъгарски граждани и отбеляза, че най-важното е всички да осъзнаем силата си.

„За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Росен Плевнелиев пред всички вас", заяви той и допълни, че днешната церемония има своя смисъл. „Тя е израз на надежда за промяна, но и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България", поясни той.

„Събрани сме на свято място, на токова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане на чело на държава с дълбоки европейски ценности, отстоявала своята свобода“, каза още Радев. По думите му през последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки.

„Разпиляхме енергия, загубихме време“, каза още той. „Скъпи съотечественици, нека заедно градим едно общество, което не е заложник на миналото, а създател на бъдещето. Ще бъда с вас, ще бъда президент на всички български граждани, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса“, добави той и поясни, че ще работи с правителството, институциите, партиите и гражданските организации за намирането на най-добрите решения за България.

„Нека е ясно едно – безкомпромисно ще отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас", заяви Радев. По думите му най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

Снимки: Георги КОЛЕВ