Във време на политически, икономически, социални, духовни и военни кризи е особено важно културата да бъде подкрепяна още повече, защото тя задава модели на поведение, създава нашите възприятия, задава очакванията ни и учи да различаваме кое е добро и кое е зло. Това заяви президентът Румен Радев на галавечер "Хоризонти", организирана от списание "Мениджър".

Събитието се провежда под патронажа на държавния глава и в неговия фокус е взаимодействието между представителите на културата и бизнеса като фактор за развитието на обществото.

Държавният глава подчерта, че е важна задачата на държавата да подпомага културата, но трябва и да осигурява условия, в които творците да създават изкуство с помощта и на частната инициатива. 

"От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Затова е необходимо хората да споделят ясни, устойчиви и дълбоко вкоренени духови ценности, а това е основната роля на културата – да развива ценностите ни като общество", посочи държавният глава.

По думите му страната ни трябва да цени високо две ключови дадености -  културно-историческото наследство и българските таланти, които се конкурират с най-силните в света.

"България е заемала водещо място в Европа като културно и духовно развитие много преди в Европа да е имало много от днешните държави", посочи президентът и открои процесите, започнали в страната ни и интегрирани в културния код на Европа – българската азбука, славянската книжовност и богослужение и богомилството.

По думите на държавния глава можем да се гордеем с всичко това и следва да го опазваме и развиваме.

Държавният глава поздрави организаторите на събитието за инициативата за промени в Закона за меценатството, които да осигурят възможности за българския бизнес да подкрепя ефективно и прозрачно българската култура и изкуство. По думите на президента в тази насока е необходимо да бъде постигнат баланс в нормативната база.

В отговор на въпрос в рамките на дискусията на форума за нивото на публичната реторика у нас, държавният глава посочи, че е необходимо да се положат усилия за по-висока култура в политическото говорене.

Той подчерта и отговорността на медиите в този процес с оглед на намиращите в тях място публични изказвания, които имат своето влияние върху културата в обществото.

На тазгодишното издание на форума специален гост е португалският писател, университетски преподавател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш, който държа реч пред аудиторията на тема "Как Спиноза създаде Запада“.