Актът на Съединението е най-вълнуващият епизод на дръзката ни политическа история. Той не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството.

Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово си по случай 136 години от Съединението на България.

На площад "Съединение“ в Пловдив държавният глава участва в честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържествена заря-проверка ще отбележи празника.

"Вярвам, че 136 години по-късно ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ.

Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред", каза още президентът Радев.

Той беше категоричен, че егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар че сме различни, сме един народ, и че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията.

Президентът отново повтори, че е време да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост, "защото сме показали, че можем да постигаме големи цели, да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес".