Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите черти на дребните души е, че подозират своите низости у другите. Виждате, че опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава някаква надежда някому, че със същия подход може да подходят към президентската институция. Това няма да се случи.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, по повод зададените от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски въпроси за корупция в президентската институция.

„Няма да коментирам слухове и манипулации, медии, които се цитират едни други без никаква фактология. Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на съответните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали“, посочи президентът.

„Призовавам съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива. Но когато си говорим за корупция, аз призовавам тези органи да изкарат всички сигнали, преписки и дела, за БТК, за „Булгартабак“, за КТБ, за БДР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, „Дунарит“, „Емко“ и отравянето на Гебрев.

За подставени лица, собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина и за офшорки. Останаха страшно много въпроси да висят, на които обществото очаква отговор“, изтъкна той.

„Аз призовавам компетентните органи да излязат с информацията, която имат до момента. Много въпроси останаха“, добави той.

По отношение на това дали готви политически проект, Радев каза: „Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Мога да кажа, че този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извънпарламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверие“.

„Според мен е наивно да се мисли, че като омаскаряваш личности ще промениш настроенията на хората. А хората са възмутени от цените, от схемите, от назначенията, от провала в европейската интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление.

Самата ситуация е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране на корупционните скандали“, загатна президентът. 

По думите му създаване на "корупционни скандали там, където ги няма", е "стара техника". 

"Ако дам доверието си на някоя политическа формация, ще ви го заявя аз сам", изтъкна Радев. Той увери, че по отношение на ротацията ще действа според Конституцията. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук