Аз съм привърженик на парламентарната република и не се боря за увеличаване на правомощията на държавния глава. След като съм влязъл в тази битка, приел съм да бъда кандидат за президент, това означава, че уважавам Конституцията в сегашния й вид. Друг е въпросът как се практикуват тези правомощия на президента. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в предаването "България сутрин" по Bulgaria on Air.
Tой заяви, че ще бъде партньор на правителството и на парламента, там където смята, че водената политика е в интерес на българските граждани. Ген. Радев изрази благодарност към БСП, че е издигнала неговата кандидатура. Според него това е мъдър ход на Столетницата - да заложат на безпартиен кандидат.

"Нормално е да има притеснения в една партия с повече от столетна история за човек, дошъл отвън, но мисля, че спечелих доверието на всички симпатизанти и членове на БСП, а и не само на тях. Срещам се с хора с широк спектър на политически убеждения, както и такива без убеждения и имам тяхната подкрепа", посочи ген. Радев.

Той коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган подкрепя Пламен Орешарски за президент, за да реализира сценарий "Орешарски" 2. "Това е отчаян опит на Бойко Борисов да върне политическия часовник назад. Аз обаче нямам партийна и политическа обремененост. Зад мен стоят хиляди хора и заради това имам гласовете на хиляди хора. Това, което каза г-н Борисов за мен е опит да спаси кандидат-президентската си кампания, която очевидно не върви добре. Преди време, когато беше много уверен в своя резултат, той заяви, че ще подаде оставка, ако не спечели на първи тур. Сега явно г-н Борисов усеща, че няма да стане и вече пред него е дилемата дали да изпълни обещанието си на мъж или да се отрече от него. Когато той иска да се отрече, а той иска да се отрече, ще направи точно така, но трябва виновник. Дежурният виновник е г-н Орешарски".

На балотаж очаквам да получа подкрепа и от членовете на ДПС, и от членовете на ГЕРБ, и от тези на другите партии, заяви още ген. Радев.

"Срещам се с много хора, включително с членове и симпатизанти на ГЕРБ, които идват при мен и казват, че ще гласуват за мен", уточни той. Според него премиерът Борисов е допуснал грешка и е демонстрирал незадълбочени познания в Конституцията.

"Бърка президентските избори с парламентарни избори. Бърка един мажоритарен вот, какъвто е за президента и целенасочено се опитва да го представи за партиен вот", посочи той и добави, че кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева няма да има самостоятелност, защото е излъчена от лидерска партия.