Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това стана ясно преди минути след като държавният глава проведе среща в президентската институция с Иван Гешев.

"Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратура и в нейното устройство и функции, в мястото в съдебната система и връзката с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години. Нейната обществена значимост е особено актуална днес." 

Това заяви на извънреден брифинг след среща с Иван Гешев президентът Румен Радев. 

„Преди това поканих Иван Гешев в Президентството и ясно изразих своите очаквания за справедливост, отнасяща се еднакво за всички, които нарушават закона. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за Апартаментгейт, за БАБХ и мобилните инсинератори, за инфраструктурните проекти, за грабежа на КТБ… Изясняването на всички виновни и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор. Не селективно посочване, а всички виновни“, подчерта Радев. 

"Започвам широк обществен дебат за промени в конституцията. Ще поканя професионални сдружения, организации и партии. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост и пречупване на корупцията", каза той.

"Не веднъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението на институциите", каза Радев.

"Повторното гласуване във ВСС не успя да разсее съмнението, но няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал",  подчерта още Румен Радев. 

Според президента най-важният тест за Гешев е делото за КТБ:

"Искам да подчертая - не селективно посочване на виновни за КТБ, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост", завърши той. 

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване.

В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета. Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев.

Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране.

Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Изборът на Иван Гешев предизвика вълна от протести, като основните искания след вече утвърдената му от ВСС кандидатура, са президентът Румен Радев да не подписва указа за назначението му. След решението на съда президентът Румен Радев върна за преразглеждане във ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор и той бе прегласуван и избран отново.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!