Тези протести са демократични. В условията на нарастващата престъпност, на бедност, на повишаване на цени, оставката не е решение на проблема. Очаквам това правителство да предложи разрешение на проблема. Властта всъщност наказва хората за бедността им.
 
Това каза в отговор на въпрос на репортер на БЛИЦ по повод вчерашните протести президентът Румен Радев в Карлово.

„Гласът на гражданите, техните болки и проблеми не се чуват от управляващите. Властта няма усещането и сензорите за проблемите на хората. Ако не се вземат съответните мерки, ако продължават да се дават арогантни и цинични изявления, нормално е протестите да продължат. Не мога да кажа дали те са режисирани политически, но смятам, че никой не може да изкара хората насила на улицата“, коментира още президентът.
 
„Оставката не е решение на проблема, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и абдикирането от грижите не е решение и е поставяне на нереална преграда пред амбициите да искаш властта отново. Затова очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация“, каза още в Карлово Радев.
 
Относно изявлението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветано, че държавният глава не е обединител, а разединител, Радев каза: „Аз не мога да бъда обединител на неправдата и на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки и неговите проблеми. В обръщението си не съм изрекъл нито една неистина. Всъщност това са неща, които политиците знаят, но явно много от тях не ги приемат и истински ги плашат“.
 
По темата за поръчката за новия изтребител той заяви, че очаква отговор от Министерството на отбраната. „Очаквам също така прозрачност и обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има“.
 
По отношение на разговорите си с военнослужещите в карловското поделение държавният глава съобщи, че проблемите, които са му поставили хората под пагон, не са само битови или социални. „Нашите военнослужещи са високо интелигентни хора и поставиха въпроси, свързани с бъдещето на България. Те мислят как да се развиват по-добре и как по-добре да служат на страната ни“, заяви главнокомандващият на въоръжените сили.

 
Както БЛИЦ съобщи, държавният глава е на посещение на в 61-а Стрямска механизирана бригада.


 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ 
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!