С кипърския президент Никос Анастасиадис обсъдихме многогодишна европейска финансова рамка и нашата обща позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, заяви президентът Румен Радев след срещата си кипърския си колега Никос Анастасиадис.

"С президента твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото, икономическо и социално сближаване вътре в ЕС, базирано на нашите принципи за солидарност и единство. Обсъдихме и енергийната перспектива пред нашите страни и ефективността на нашето бъдещо сътрудничество", добави Радев.

Срещата се състоя в годината, когато се навършват 60 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

„Направихме преглед на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес. Особен акцент поставихме върху нашето сътрудничество в областта на икономиката.

Водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който въпреки колебанията през последните години се развива възходящо, но нашият потенциал е много по-голям, особено в областта на търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области, които могат да доведат до различни ползи на нашите страни“, заяви Радев и посочи, че през всичките тези години сме изградили солидни отношения, не само в областта на икономиката, инвестициите, образованието и културата, но сме изградили и здрави и устойчиви приятелски връзки между българския и кипърски народ.

Стана ясно още, че утре двамата президенти ще открият бизнес форум в София, в който ще участват български и кипърски фирми.

„Особеното на този форум е, че ще дадем нови перспективи в търсене на нови параметри за нашите икономически търговски отношения. Кипър е сред водещите инвеститори в България и ние се стремим да предоставим още по-добри условия за кипърския бизнес, мислейки не само за търговия, а за създаване на съвместни предприятия и излизане на трети пазари заедно.

Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие на технологичната индустрията, иновациите и стартъпите в България. Също така ще подпишем три споразумения между търговско промишлените палати на двете страни“, добави още Румен Радев.