Ако другите партии подкрепят ИТН, все едно подписват празен чек. Това коментира Румяна Коларова.


Начинът, по който се формира кабинетът на „Има такъв народ", е изключително порочен, защото правилото в българския кабинет е, че много лесно може да се формира един кабинет, който след това няма как да махнете, обясни Коларова.

„Ще ви дам за пример кабинетът Беров, който в един момент няма подкрепата на голяма част от депутатите, 7 вота на недоверие за година и половина, не могат да го махнат.

Така че в момента да гласуват за кабинет от другите партии на ИТН по този начин, означава да им подпишат празен чек и да инсталират кабинет, който след това няма как да махнат".

Навсякъде по света се прави коалиция, защото в коалицията партиите, които подкрепят кабинета носят политическа отговорност чрез министрите, заяви Коларова. „Защо от ИТН не искат да подпишат споразумение?

В Европа точно подписването на политическото споразумение е основата, върху която работи кабинетът. Тук чувам по една друга телевизия един от сценаристите казва - „всеки развод започва с брак", извинявайте - но това е най-елементарната уловка.

Искам да ви попитам колко раздели започват без брак?"

В същото предаване Борис Попиванов каза, че от тези преговори, които текат в момента, изглежда, че всички искат да се оженят, но никой не желае да подпише.

„Всъщност цялата тази процедура, която тече, която е много особена, наистина е уникална, тя е свързана с повсеместно нежелание да се понесе отговорност за каквото и да било. Т.е. търси се подкрепа, която да не бъде нито коалиционна, нито под формата на споразумение, нито под формата дори на ясно мнозинство. Няма и програма."

Когато се говори за правителство с експерти, което сега е модното, винаги има риск да липсва ясна политическа и партийна отговорност, защото тези експерти, както са дошли, така в следващ момент могат да отидат някъде другаде, смята Попиванов.

„И затова те не са в политиката толкова време, за да могат да осъзнаят отговорността, която носят докрай да държат на репутацията си като политици."