Петър Илиев е бил консултант на парламентарната група на БСП по няколко конституционни въпроси, това каза пред журналисти лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя обаче отказа да коментира позицията на социалистите, ако се окаже, че това ще е премиерът, предложен от ИТН след връчването на мандата в 17 часа.

Тя призова да се изчака, защото БСП ще проведат официално заседание на ръководството си, на което ще вземат решение дали да подкрепят правителството, когато станат ясни имената на министрите.

"Петър Илиев е бил консултант на ПГ на БСП по няколко конституционни жалби. Моля ви на въпроси "ако" - не отговарям сега. Нека да изчакаме в 17.00 ч. и тогава заповядайте за коментар", заяви тя. 

Нинова каза също, че след като е отправила покана за разговори с ДБ и ИБГНИ, Христо Иванов я е помолил те да се преместят в понеделник. „Мая Манолова още не ми се е обадила“, каза Нинова.

По-рано стана известно, че кантората на Петър Илиев е била дълго време консултант на ПГ на БСП в 44-ото Народно събрание.

От няколко политически централи пък дадоха са се разбере, че връзката на Петър Илиев с БСП има и по-личен характер.

Адвокатът е зет на едно от най-емблематичните имена на “Позитано” 20 - Пламен Червеняков, който в момента е нещо като шеф на организационни отдел на Корнелия Нинова.

По политиките сме наясно, че имаме високи съвпадения с "Има такъв народ" - виждаме състава на кабинета и се произнасяме, каза още лидерът на БСП.

"Преговорите, които водихме по политики, приключиха вчера. Удовлетворени сме от тези преговори. Постигнахме най-висока степен на съгласие по приоритетите.

Продължаваме със следващите стъпки. Ще изчакаме днес обявяването на премиера, на състав на Министерски съвет и ще вземем окончателното си решение след като ги чуем и свикаме Националния съвет да се произнесем. Предварително не са ни казвали никакви имена", каза още Корнелия Нинова.

Тя уточни, че с "Има такъв народ" имат съвпадения и по червени линии, които за БСП са неолибералната политика за концесия на банка и пътища, влизането на Република Северна Македониоя в ЕС в противовес с българския национален интерес и Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП коментира и темата с бъдещо споразумение за подкрепа на правителство. "Националният съвет ни постави и този мандат преговорите ни да приключат с писмено споразумение за подкрепа.

Важно е, че намерихме приоритетите. Формата, по която да го направим, остава отворена. Ще продължим разговорите, но да - ние бихме искали да има споразумение, че всичко, което сме се договорили, ще се свърши.

Оставаме отворени за разговори под каква форма да бъде", допълни още тя.