Мисля, че България няма да влезе в списъка с неприятели на Русия. Това каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова минути преди старта на тържествата на Бунарджика по случай 9 май – Деня на победата. 

Тя посочи, че дълбоки исторически корени свързват България и Русия и не може страната ни да влезе в "черния списък", пише "Марица". В потенциалната листа с неприятелите на Русия бяха включени още Великобритания, Съединените щати и Чехия. До съставянето на "черния списък" се стигна, след като президентът Владимир Путин подписа указ за прилагане на мерки за противодействие при недружелюбни действия на чужди държави. 

Георги Гергов почете Деня на победата СНИМКИ

През последните седмици напрежението между Русия и западните стражи се покачи заради шпионски скандали. 

В последните дни на април прокуратура обяви, че подозира руска намеса във взривове в складове с боеприпаси на наша територия и изгони още един руски дипломат.

Митрофанова коментира още в Пловдив: „Шпионската война не носи нищо добро. Считам, че корените на дружбата ни са много по-дълбоки и че този период ще отмине. Българският народ се отнася много добре към Руската федерация“. 

Руският посланик у нас посочи още, че това как ще протече туристическият сезон с руско участие в голяма степен зависи от българската държава. „Визите започват да се издават от 11 май. Тогава ще бъдат отворени всички български визови центрове в Руската федерация. Що се отнася до регулярните комуникации, въпросът доста по-сложен, тъй като е свързан с противоепидемичната обстановка. Затова към настоящият момент има неясноти“, каза Митрофанова и добави, че ограниченията с полетите са свързани предимно с епидемиологичната обстановка. 

На въпрос за бъдещето на отношенията между България и Русия, руският посланик посочи, че това в значителна степен зависи от българската страна. „Считам, че блоковата солидарност, която  наблюдаваме в момента, не би трябвало да влияе на отношенията между двете ни държави“, категорична е Митрофанова. 

Тя държа слово пред събралите се стотици жители и гости на града. 

"За мен е голяма чест и радост да бъда заедно с вас в този необикновен и прекрасен празник, обичан в цяла Русия и държавите от ОНД. На този светъл празник ние си спомняме за всички онези герои, отдали живота си за това днес ние да сме тук, да живеем спокойно и без война, в мир.  

Паметникът на Альоша е особено място, защото за Русия това е символ на България, символ за нашата братска и военна дружба. Искам да си спомним и за онези велики българи, дали живота си в партизанските отряди, в Първа белоруска армия, борци срещу фашизма по време на войната. Това са наши приятели, наши колеги. Альоша е символ именно на това духовно и бойно братство. 

Желая ви здраве и синьо небе, за да няма война. Благодаря че този паметник се поддържа в прекрасен вид, че като цяло българите много грижовно се отнасят към своите паметници, посветени и на Руско-турската война и на Втората световна война", добави Митрофанова.
  
 

Пловдивчани празнуваха Деня на победата с руския посланик г-жа Митрофанова Теодора Халачева: България не е била и няма...

Публикувахте от Почетно консулство на Руската федерация в Пловдив в Неделя, 9 май 2021 г.