Вижте украинският президент вече каза, че не вижда заплаха. Въпреки всичко НАТО въоражават Украйна. Ясно е, че някой се опитва да провокира.

Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред Нова тв.

„Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще.", каза Митрофанова.

Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност.

Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор”, коментира още тя.

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецката и Луганската републики”, добави Митрофанова.

"Несъмнено провеждаме обучения, защото се страхуваме от провокации. Русия винаги е била против на влизането на Украйна в НАТО.", обясни тя.

"Възможните провокации са мащабни действия в Донбас - защо се доставят там оръжия? Да се стрелят помежду си ли?", казва Митрофанова.

"Това в момента не е работа на България. Всички военни бази, които представляват заплаха за нас, вече са мишена. Ако в България бъдат разположени стратегически оръжия - тогава ще бъдете мишена.", категорична е тя.

Посланикът на Русия поясни и какво означава това въпросно връщане към границите от 1997 г.

"Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 97-а година да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 97-ма година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас. 

И допълни: „Румъния донякъде е засегната от това несъмнено, затова става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО, разбира се това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в хартата – всяка страна има правото да избира алианса за гарантиране на безопасността ѝ”.

"Никой човек в Русия не би казал, че България е наш враг", заключи Митрофанова.